czwartek, 6 listopada 2014

Obiadożercy-kulinarnie

Nie lubię gotować i mówię o tym otwarcie,nie lubię także nie mieć pomysłu na to co mam ugotować, wtedy to dopiero jestem sfrustrowana :)

Inaczej jest gdy wiem co chcę przygotować :)

Tym razem właśnie tak było :)

Zapraszam Was na pierwszego posta kulinarnego:) Danie mało ambitne ale pyszne :)



Lubię przyrządzać proste i szybkie danie, a także smaczne :)

Przepis miałam gdzieś w głowie , wiedziałam co chcę zrobić.
Poszperałam troszkę w internecie i wiedziałam już ,że na pewno się uda i będzie pysznie :)

Kotlety mielone z kurczaka z suszonymi pomidorami i fasolka na piwie :)

Składniki:
  • Podwójna pierś z kurczaka
  •  5 suszonych pomidorów
  • fasolka szparagowa mrożona lub świeża  około 400g( ja miałam mrożoną)
  • przyprawy (papryka,zielona pietruszka, zioła prowansalskie,przyprawa do mięsa mielonego,sól,pieprz)
  • jajko
  • bułka tarta
  • około 100ml piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • kajzerka czerstwa (przed dodaniem jej do miksowania należy ją zmoczyć)
Przygotowanie:

Pierś kroimy na mniejsze części, dodajemy czosnek,suszone pomidory,przyprawy,jajko,namoczoną kajzerkę
Wszystko mielimy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyprzedzam pytania do mielenia użyłam robota kuchennego "Kasia"
 
 
Czas zabrać się za kotleciki, formujemy je według uznania i obtaczamy w bułce tartej
Smażymy na lekko złotawy odcień
 
Fasolkę przesypujemy na patelnię, doprawiamy przyprawami do smaku, gdy odrobinę zmięknie dolewamy piwo i dusimy jeszcze przez chwilę, przez cały czas próbując czy jest wystarczająco miękka

Gotowe :)

Kotlety z piersi są delikatniejsze  w smaku niż klasyczne z wieprzowiny, i bardziej lubiane przez dzieci .



źródło:www.mpm.pl

Przed mieleniem



I  po


Masa będzie trochę klejąca, ja zanim zabrałam się do formowania obsypałam dłonie bułką tartą.





 Smacznego :)

lawendowa Magda
Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.